Oameni, locuri: David-Coman Ioan-Adrian meșter opincar din Avrig

Articol blog Anii Drumetiei
Ani Drumetiei icon 4 min.

Mă numesc David-Coman Ioan-Adrian, în vârstă de 24 de ani (26.08.1998), locuiesc în localitatea Avrig, județul Sibiu, unde îmi și desfășor activitatea. În prezent sunt profesor la Clubul Copiilor Avrig, unde predau artă tradițională și profesor de istorie la școala gimnazială din localitate.
Am început să fac opinci acum cinci ani, în primăvara anului 2017 deoarece îmi doream de foarte mult timp o pereche de opinci și o haină specifică zonei noastre (Sibiu) și anume buboul (o haină lungă din lână). Piesa vestimentară am primit-o de la tatăl meu, dar opinci nu. Așa că m-am apucat eu să le fac singur. M-am apucat de opinci din greșeală. Într-o duminică am vizionat mai multe filmulețe pe youtube, filmulețe în care erau prezentate opnci și modul de confecționare al acestora. M-am dus la părinții mei le-am spus că vreau să facem rost de piele să pot să confecționez o pereche de opinci. Am făcut cu greu rost de piele și am reușit să fac prima pereche de opinci nu foarte reușită. (Pot spune că dragostea pentru costumul popular și patrimonial cultural românesc mi-a fost insuflată de tatăl meu, care m-a luat de mic cu el și ma implicat în tot felul de activități ce țin de viața satului românesc.)
„Opinca este talpa țării și nu trebuie dată uitării” spus de Floarea Cosmi (meșter opincar), cuvinte ce denotă importanța opincilor în viața țăranului român. Opinca este foarte importantă, deoarece fără ea costumul popular nu este complet. Pentru mine opinca este important din două puncte de vedere. În primul rând că are o lungă istorie și o mulțime de modele care variază de la o zonă etnografică la alta și în al doilea rând că prin descoperirea acestui meșteșug și anume prin confecționarea de opinci am ajuns ceea ce sunt astăzi.
În ceea ce privește protejarea și valorificarea patrimoniului cultural, am încercat în primul rând să salvez patrimoniul cultural local. Prin urmare am reușit să salvez o serie de obiecte pe care le-am restaurant și cărora le-am redat viață. Printre acestea se numără piese vestimentare, obiecte de uz casnic, unelte și piese de mobilier. Treptat lumea a văzut că aceste obiecte pot fi puse în valoare dacă sunt întreținute și dacă au o poveste, așa că mulți au început să-mi doneze tot felul de piese. Prin urmare am creat un mic muzeu, în care îmi desfășor activitatea de confecționat opinci și diverse obiecte din piele. Pe lângă acest proiect de suflet predau și la Clubul Copiilor Avrig unde încerc să transmit mai departe meșteșugul de a confecționa opinci, bice utilitare și diverse obiecte din piele.

Patrimoniul cultural din punctul meu de vedere reprezintă cartea de vizită a unui popor sau mai bine spus identitatea acestuia. Pot spune că nu eu am ales acest meșteșug ci el m-a ales pe mine, deoarece nu am avut pe nimeni în famile sau în jur care să-l practice sau care să mă îndrume. A fost o sclipire de moment, o joacă, o încercare, care a ieșit și care pot spune că mi-a schimbat viața, deoarece m-a apropiat și mai mult de origini și de istoria noastră românească.
Este foarte important ca tinerii să se implice în protejarea și valorificarea patrimoniului cultural. Transmiterea valorilor culturale de la o generație la alta este extrem de importantă, noi tinerii suntem veriga de legătură între cei ce au fost și cei ce vor urma. Noi trebuie să preluăm datiniile, obiceiurile și meșteșugurile și să le transmitem mai departe generațiilor următoare, pentru ca și cei care urmează după noi să poată vedea măiestria, hărnicia și simțul frumosului cu care erau înzestrați strămoșii noștri.

#AniiDrumetiei #liberinaerliber #consiliuljudeteansibiu #aerliber #oamenilocuri
—————————————————————-
Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Judetean Sibiu în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.
Descoperă mai multe pe www.aniidrumetiei.ro
și app-ul Anii Drumeției, disponibil în App Store și Play Store.

Lasă un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.