Experiență | Drumeție și picnic la înălțime în Țara Colibelor, Râu Sadului

Gusturi Sibiene
Ani Drumetiei icon

Locația

Râu Sadului

  • Descriere

Imaginează-ți o zi în care tot ce vezi în fața ta sunt munți și dealuri. Cerul este senin, iar pe linia orizontului doar câteva colibe vechi de sute de ani, parcă îți zâmbesc și te invită să le explorezi. Să te așezi pe prispa lor și să simți adierea vântului. Să te întinzi pe iarbă și să te joci cu norii pufoși și cu albastrul cerului.

Din cele 213 colibe de fân care existau în 1955 pe cei 4 munți aparținători comunei Râu Sadului, din masivul Cindrel,  în prezent au mai putut fi inventariate doar 70. Acestea nu sunt toate într-o stare bună – doar 35 sunt funcționale, 20 fiind vizibil degradate, iar 15 deja căzute.  Dacă în 1955 se numărau 15.000 de oi, astăzi mai sunt doar ca. 3.000 de animale. În ultimii 30 de ani, situația s-a schimbat radical, turmele fiind duse din ce în ce mai puțin la munte din cauza condițiilor dure pentru oameni și a veniturilor scăzute rezultate din creșterea animalelor.

Astăzi, Asociația My Trasylvania inițiază diferite proiecte prin care să readucă culmile peisajului cultural montan din zona Râu Sadului în lista de patrimoniu UNESCO. Astfel, urmăresc protejarea zonei și revitalizarea ei din punct de vedere al atractivității mai ales pentru localnici, dar și pentru vizitatori.

De data aceasta, așa cum este și cutuma, de altfel, drumeția noastră cu picnic la înălțime în Țara Colibelor, va fi însoțită de un ghid montan și va trece pe la Căsuța Mountain Guide Sibiu, un loc al visului, al speranței și al dăruirii. Un loc născut cu ajutorul comunității unite, din bucurie. Un loc care a luat naștere la inițiativa lui Iulian Pănescu, ghid montan, o veche stână recondiționată în Munții Cindrelului și transformată într-o căsuță montană. Astăzi ea este gata să-și primească oaspeții, și o face chiar cu acest prilej.

Tara Colibelor

Drumeții vor parcurge două trasee de drumeție în buclă, parcurgând peisaje minunate ale Cindrelului, locuri încărcate cu istorie, pași parcurși odinioară de strămoșii noștri. Gazdele Primitoare de la Punctul Gastronomic Local al familiei Suciu, vor pregăti bucate tradiționale locului, iar brânza de burduf și telemeaua vor fi nelipsite din pachetul de picnic. Pauza de masă dezvăluie splendida priveliște de pe terasa căsuței Mountain Guide Sibiu alături de bucate alese.

 


Experiență | Drumeție și picnic la înălțime în Țara Colibelor, Râu Sadului

  • 2 trasee de drumeție în buclă
  • Popas la Punct Gastronomic Familia Suciu
  • Brânza de burduf și telemeaua sunt nelipsite din pachete picnic
  • Cu rezervare: prezentare proiect Țara Colibelor și prânz la colibă; drumeție cu ghid montan la căsuța Mountain Guide Sibiu;

Trasee:

Punct Roșu pe fond alb:  Ciupari – Poiana Trandafirilor – Coada Lacului Sadu II 

Triunghi Roșu pe fond alb: Râu Sadului – Apa Cumpănită – Râu Sadului

Contact:
Căsuța MGS și rezervare ghid montan: 07266 876 565 

Contact: Pachete Picnic: Asociația My Transylvania