Luna iulie este declarată luna vacanțelor. Iar județul Sibiu devine cu acest prilej și mai atractiv nu doar pentru turiști ci și pentru localnicii doritori să se aventureze și să cunoască meleagurile apropiate. Vă propunem o selecție de destinații potrivite pentru exploratorii care vor să pornească la drum fie și numai pentru un final de săptămână, în apropierea casei.
Farmecul Județului Sibiu este că printre evenimente, distracții și festivaluri orășenești oferă și câteva destinații turistice diverse, în mijlocul naturii sălbatice, care oferă nu doar peisaje nemaivăzute dar și liniște, prilej de introspecție, întâlniri deosebite cu localnici și gusturi gastronomice autentice.
Simina Manea, director executiv al Asociației Județene de Turism, ne propune câteva destinații, dintre cele favorite, pentru a le explora cu inima deschisă. În călătoriile ei, Simina caută interacțiuni și întâlniri, iar pontul ei este să pornim la drum “deschiși, și să ne lăsăm cuprinși de experiențe și întâlniri”.
Hoghilag – destinația cu tuberoze înflorite
Hoghilag este o comună din județul Sibiu, în apropierea orașului Dumbrăveni, a cărei istorie datează din anul 1335 și care se referă la un preot, pe nume Johannes, din Archidiaconatul Târnave. Comuna Hoghilag este cunoscută mai ales pentru tradiția cultivării tuberozelor, o floare originară din Mexic, cultivată în Hoghilag de 40 de producători, cu faimă națională. Tradiţia cultivării tuberozelor în acest areal are rădăcini încă din perioada interbelică, floarea fiind cultivată prima dată de către etnicii saşi. Primele dovezi sunt din anul 1963, când au început şi românii din Hoghilag să îşi procure bulbi şi să îşi înfiinţeze propriile plantaţii, după ce o lungă perioadă ei doar au întreţinut culturile saşilor. Tuberozele înfloresc o dată la 3 ani, iar acest lucru i-a determinat pe cultivatori să înfiinţeze trei generaţii active de cultură pe fiecare plantaţie, pentru a avea flori în fiecare an. Deosebite le face mai ales parfumul florii, după cum spun producătorii.
Bâlea Lac, traseul ce-ți taie respirația și la propriu, și la figurat
Destinația Bâlea rămâne una dintre cele mai atractive zone din județul Sibiu, cu peisaje care taie răsuflarea oricărui vizitator. Pontul cunoscătorului este că nu viziteze zona la final de săptămână pentru a se bucura din plin de peisaje și de liniștea munților.
Aici veți descoperi Lacul glaciar Capra, Lacul Bâlea, unul dintre cele mai mari lacuri glaciare din țară, și Valea Doamnei, o vale ce stă mărturie numeroșilor ghețari cuaternari și a celor două căldări glaciare spectaculoase, Căldărușa cu Iarbă și Căldarea Lacului. Traseele din zonă oferă plăcerea descoperirii unor peisaje unice asupra cascadelor de pe Doamnei, a Lacului glaciar Bâlea și a vârfurilor din creasta masivului muntos Făgăraș. Fiind însă trasee care se desfășoară pe cea mai mare parte în zonă de gol alpin sunt potrivite drumeților cu experiență.
Via Transilvanica – drumul care leagă țara la pas
În anul 2017, a fost pusă prima cărămidă a unui drum unic, spectaculos, care urma să traverseze România, la mănăstirea din Putna. În 2022, 1.400 de km mai târziu, la Drobeta-Turnu Severin, Via Transilvanica va fi gata de parcurs de către iubitorii de drumeții simple, în care să redescopere natura, valorile tradiționale și autenticitatea comunităților noastre. Drumul traversează câteva sate din județul Sibiu, devoalând o salbă de nestemate – aproape fiecare comunitate are câte o biserică, câte un conac, și case tradiționale extraordinar de frumoase care merită să fie puse în valoare. Via Transilvanica a pornit de la ideea lui Alin Ușeriu, căruia i-a plăcut mereu să-și petreacă vacanțele mergând pe jos, după spusele fratelui său, ultramaratonistul Tibi Ușeriu. Astfel a decis să facă un pas înainte de la gândul că ar fi extraordinar de util și de fain să existe în România un traseu care să lege țara de la un capăt la altul și să inițieze alături de Asociația Tășuleasa Social marcarea și amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj. Unicitatea lui este dată în primul rând de faptul că străbate 10 județe – Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava. Pornește curajos de la Putna, din Bucovina, străbate liniștit Transilvania și se încheie maiestuos la Drobeta-Turnu Severin, pe malul Dunării. Specific Via Transilvanica este fiecare kilometru, care are în dotare o bornă de andezit sculptată individual, oferind astfel de-a lungul traseului 1.400 de mici lucrări de artă. Dar nu chiar mici, fiecare bornă cântărind 230 kg.
Biertan – locul perfect pentru iubitorii de Yoga
Biertan este una dintre comunele impunătoare ale județului Sibiu, cu o impresionantă istorie. Locul face parte dintre primele așezări germane de sași din Ardeal fiind cuprins în cele „Două Scaune”, Mediaș și Șeica, în Diploma Andreeană din 1224. Localitatea Biertan este atestată documentar în 1283. Complexul arhitectural medieval este alcătuit din biserica și centura de fortificații, fiind amplasat în centrul așezării, pe un deal, iar biserica de tip hală, ocupă partea centrală a complexului.
Astăzi comuna biertan oferă nu numai aventura explorării isotrice și arhitecturale a locului dar și un prilej numai bun pentru iubitorii de Yoga, de a practica acest sport în cadrul unor retreaturi ce oferă priveliști colinare și momente de introspecție fermecătoare.
Poiana Soarelui – un prilej de drumeție lejeră, prin pădure
Traseul de drumeție tematic Poteca Soarelui. Cultura lemnului marchează și descoperă un traseu itinerant și o drumeție tematică pentru tradiția prelucrării lemnului în Săliște și satele aparținătoare, pornind de la prelucrarea lui artizanală și utilitară până la folosirea acestuia în cea mai valoroasă expoziție artistică non figurativă de sculptură în lemn din țară, realizată între anii 1981-1987, în Poiana Soarelui (Șanta Crucii), în Săliște. Pe un drum destul de înclinat dar nu foarte dificil, turiștii vor descoperi pe traseul Poteca Soarelui. Cultura lemnului, păduri de fag și pe alocuri de molid, obiective naturale și de patrimoniu și o colecție extraordinară de 68 sculpturi în lemn, de mari dimensiuni.
Despre Asciaţia Judeţeană de Turism Sibiu
Asciaţia Judeţeană de Turism Sibiu a luat naştere în anul 2005, la inițiativa Consiliului Județean Sibiu, prin asocierea administrațiilor publice locale cu sectorul privat, urmând modele de bune practici europene (franceze și germane), pentru managementul și marketingul destinației turistice județul Sibiu. Din noiembrie 2020, Asociația a primit statutul de utilitate publică din partea Guvernului României.
Scopul acesteia este dezvoltarea și promovarea turismului în județul Sibiu, în vederea creării unui cadru de dezvoltare a diferitelor forme de turism și a serviciilor turistice, facilitării colaborării și parteneriatului între diferitele structuri publice și private cu activitate în acest domeniu, pentru crearea instrumentelor de promovare internă și externă, pentru acordarea suportului necesar elaborării si implementării strategiilor de dezvoltare a turismului local, regional, național și european ținând cont de principiile turismului durabil. Asociaţia reprezintă o platformă de colaborare între administrații publice, instituții, operatori culturali și turistici, comunități locale, parteneri naționali și internaționali, pentru a favoriza dezvoltarea responsabilă și sustenabilă, precum şi promovarea eficientă a destinaţiei turistice județul Sibiu.