Experiență | Via Transilvanica, drumul care leagă țara la pas și Biertan, locul ideal pentru iubitorii de Yoga

Aventuri
Ani Drumetiei icon

Locația

Biertan

  • Descriere

În anul 2017, a fost pusă prima cărămidă a unui drum unic, spectaculos, care urma să traverseze România, la mănăstirea din Putna. În 2022, 1.400 de km mai târziu, la Drobeta-Turnu Severin, Via Transilvanica va fi gata de parcurs de către iubitorii de drumeții simple, în care să redescopere natura, valorile tradiționale și autenticitatea comunităților noastre.

Drumul traversează câteva sate din județul Sibiu, devoalând o salbă de nestemate – aproape fiecare comunitate are câte o biserică, câte un conac, și case tradiționale extraordinar de frumoase care merită să fie puse în valoare. Via Transilvanica a pornit de la ideea lui Alin Ușeriu, căruia i-a plăcut mereu să-și petreacă vacanțele mergând pe jos, după spusele fratelui său, ultramaratonistul Tibi Ușeriu. Astfel a decis să facă un pas înainte de la gândul că ar fi extraordinar de util și de fain să existe în România un traseu care să lege țara de la un capăt la altul și să inițieze alături de Asociația Tășuleasa Social marcarea și amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj. Unicitatea lui este dată în primul rând de faptul că străbate 10 județe – Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava. Pornește curajos de la Putna, din Bucovina, străbate liniștit Transilvania și se încheie maiestuos la Drobeta-Turnu Severin, pe malul Dunării. Specific Via Transilvanica este fiecare kilometru, care are în dotare o bornă de andezit sculptată individual, oferind astfel de-a lungul traseului 1.400 de mici lucrări de artă. Dar nu chiar mici, fiecare bornă cântărind 230 kg.

Vizitatorii pot descoperi pe Via Transilvanica istoria locului la pas, îndrăznind să poposească la povești cu localnicii și să descopere astfel magia locului. Iar pentru cei care vor un pic mai mult de atât, se pot lăsa cuceriți de liniștea și farmecul cetății de la Biertan, sit UNESCO, în cadrul unei ore de yoga.

Biertan este una dintre comunele impunătoare ale județului Sibiu, cu o impresionantă istorie. Locul face parte dintre primele așezări germane de sași din Ardeal fiind cuprins în cele „Două Scaune”, Mediaș și Șeica, în Diploma Andreeană din 1224. Localitatea Biertan este atestată documentar în 1283. Complexul arhitectural medieval este alcătuit din biserica și centura de fortificații, fiind amplasat în centrul așezării, pe un deal, iar biserica de tip hală, ocupă partea centrală a complexului.

Astăzi, comuna Biertan oferă nu numai aventura explorării istorice și arhitecturale a locului dar și un prilej numai bun pentru iubitorii de yoga, de a practica acest sport în cadrul unor retreaturi ce oferă priveliști colinare și momente de introspecție fermecătoare.


Experiență | Via Transilvanica, drumul care leagă țara la pas și Biertan, locul ideal pentru iubitorii de Yoga

  • Drumeție pe Via Transilvanica pe traseul Richiș – Copșa Mare
  • Oră de yoga în șură
  • Cu rezervare: sesiune de masaj
  • Vizită la Biserica Fortificată Biertan, sit UNESCO

Marcaj traseu via Transilvanica – simbol T portocaliu și bornă specifică

Contact: Oră de Yoga & Masaj: Stelian Burduhus / Karunasmi Yoga

Tel: +40 766 669 196

Facebook: Karunasmi Yoga