Experiență | Săliște, drumeție la Poiana Soarelui, un prilej de drumeție lejeră, prin pădure

Excursii
Ani Drumetiei icon

Locația

Săliște

  • Descriere

Pe un drum destul de înclinat dar nu foarte dificil, turiștii vor descoperi pe traseul Poteca Soarelui. Cultura lemnului, păduri de fag și pe alocuri de molid. Iar la destinație, în Poiana Soarelui îi așteaptă una dintre cele mai impozante expoziții de sculpturi din lemn în aer liber. Acestea au fost realizate între anii 1981-1987, în cadrul unor tabere de vară care s-au desfășurat la Săliște timp de 7 ani, cu ajutorul comunității, printr-o dragoste mare a primarului Toma Lupaș față de locul lui natal, care a pus foarte mult suflet în amenajarea acestei expoziți de la an la an. 10 sculptori participau la fiecare ediție a taberei și lucrau câte 2 luni în centrul orașului la lucrările de artă, care erau apoi urcate sus în poiană și amplasate. Astăzi au mai rămas intacte 68 de sculpturi care pot fi vizitate.

Poiana Soarelui

Traseul este unul de tip buclă iar întoarcerea se va face pe alt drum decât prima parte a traseului, facilitând astfel și vizitarea Schitului Foltea. Despre acesta știm că este un loc cunoscut încă din anul 1650, unde s-au adăpostit mulți călugări de prigoana uniaților prima oară, iar apoi de prigoana comuniștilor. Tot acolo este și un izvor, a cărui apă are puteri tămăduitoare. Legenda spune că Dumnezeu și Sfântul Petru se plimbau pe pământ în trup uman și când li s-a făcut foame s-au așezat într-un loc, care azi e Schitul Foltea, și au mâncat, și le-a fost sete. Iar nefiind apă acolo, Dumnezeu a atins o stâncă și din ea a ieșit apă. Sfântul Petru, văzând că apa e foarte bună, l-a rugat pe Dumnezeu să facă din apa aceea mană cerească pentru ca toți să se folosească de ea. Astfel, izvorul a devenit mană cerească, și lapte și miere, și hrană duhovnicească, și oamenii au aflat și au început să se certe care să ia primul apă, care să ia mai mult, și să fie gâlceavă, iar atunci s-a retras harul vindecător al apei. Dar măicuțele, cele două care viețuiesc în pustie la Schitul Foltea astăzi, unde nu este curent electric și nu sunt condiții ale lumii, au povestit că au trăit recent beneficiile puterii tămăduitoare ale apei.

Pe traseul de drumeție mai găsim mentă sălbatică, frunze de fag – leacuri naturale, sus în poiană – tufe de mure, putem culege cimbrișor sălbatic – pentru ceai, iar pentru copilași ca ultimul punct, descoperim Muzeul Silviculturii, primul muzeu de gen din România, unde pot fi explorați diferiți muguri de la diferiți arbori, unelte cu care lucrează pădurarii, sau specimene din flora și fauna specifică zonei. Inițiatorii traseului și-au propus ca pe viitor să creeze de-a lungul traseului plăcuțe pentru copii, să descopere natura prin joc.

Pentru cei care doresc să descopere traseul și nu vor să o facă singuri, cei de la Centrul de Informare Turistică din Săliște se oferă voluntari să le fie ghizi pe traseu. Iar drumeția o vor încheia cu o degustare de bere artizanală la fabrica de bere SB.

Traseul de drumeție tematic Poteca Soarelui. Cultura lemnului marchează și descoperă un traseu itinerant și o drumeție tematică pentru tradiția prelucrării lemnului în Săliște și satele aparținătoare, pornind de la prelucrarea lui artizanală și utilitară până la folosirea acestuia în cea mai valoroasă expoziție artistică non figurativă de sculptură în lemn din țară.


Experiență | Săliște, drumeție la Poiana Soarelui, un prilej de drumeție lejeră, prin pădure

  • Traseu tematic de drumeție
  • Vizită a poienii cu sculpturi
  • Vizită la Muzeul silviculturii
  • Cu rezervare: vizită și degustare bere artizanală SB

Traseu: Traseu tematic Poiana Soarelui. Cultura lemnului, marcaj plăcuță de alucobond cu simbolul soarelui.

Contact Bere artizanală SB:

+40 770 197 878

Contact@beresibiu.ro